lørdag den 12. maj 2012

Flytte fra Danmark til Sverige

På forhånd undskyld - jeg skriver nu fra kærestens computer, og har derfor ikke det bogstav som ligger mellem æ og Å i det danske alfabet. Derfor får i det svenske modstykke i stedet: ö!

Man skulle ikke tro der var så mange dikkedarer i at flytte over Öresundsbroen, men jeg synes godt nok det var været noget besværligt.

Personnummer
Det förste og vigtigste for at kunne göre ALT andet i Sverige, er at få et svensk personnnummer. Det foregår på Skatteværket, og tog i mit tilfælde en times ventetid og ti minutters ekspedition. Jeg skulle udfylde en formular omkring "Indvandring till Sverige" (LOL), og så tog de en kopi af mit pas. Jeg havde læst på nettet at det var meget mere omfattende at få personnummeret, men det er nok mere hvis man skal flytte til Malmö. Jeg er flyttet til Växjö, og her gik det lidt mere flydende (de er nok mere bekymrede for andre nationaliteter end lige DANSKE!).

Det er så (u)smart indrettet at man får ikke sit svenske personnummer för man officielt flytter til landet, og uden personnummeret kan man ikke rigtig sætte noget som helst igang. Det betöd for mig at jeg först efter 1. maj (som er en helligdag i Sverige), har kunnet komme igang med alle nedenstående processer. Så måske skal man sætte sin indvandre-dato en uge för man reelt flytter, så man kan komme igang lidt för! Et råd måske..

Bil
Hvis man af uransaglige årsager vil have sin danske bil med til Sverige (og hvorfor fanden ville man det når biler er billigere i Sverige - måske fordi man lige smed en formue i sin bil for et år siden fordi motoren stod af!) - så er der her en guide.
En bonus - når man tager sin bil med ud af Danmark, så får man sin registreringsafgift tilbage. That's right - SKAT giver dig penge for at tage din bil med når du flytter.
Först skal din bil toldsynes i Danmark, så SKAT kan vurdere din bil og hvor meget du er berettiget til at få retur. Det koster så lige kr. 800 - så der var förste udgift. Herefter skal man udfylde en blanket 21.044 til skat omkring eksport af köretöj. Så mangler du bare at bevise at din bil er udfört fra Danmark, og sende dokumentation herpå til SKAT, så skulle du få pengene.
Dog er det ikke så ligetil, eller ikke i mit tilfælde. Du må köre i din danskregistrerede bil i 7 dage fra indförsel, og herefter kan du först köre i den, på den dag hvor du skal have den besigtiget i Sverige.
Man skal via Transportstyrelsen.se söge om en såkaldt "Ursprungskontroll" og betale SEK 700 for dette. Denne skal udfyldes online, og så skal man sende ORIGINAL registreringsattest og köbsbevis til det svenske Transportstyrelse. Behandlingstiden ifölge deres hjemmeside er omkring en uge, men jeg venter stadig.
Der kommer en update når jeg er kommet videre i denne process.

Forsäkringskassan
I Sverige styres både dagpenge og sygesikring af den såkaldte Forsäkringskassan, så dem skal man også lige udfylde en formular til og sende. Det er lidt gammeldags at de insisterer på alle de her papirsformularer sendt fysisk. Men det kan være der er god grund - jeg har bare ikke fundet den endnu..

Bank
Jeg skal have svenske bankkonto, men har fået min arbejdsgiver i Sverige til at udbetale til min danske konto her förste måned.

Det var lige förste indslag - fordi jeg havde selv svært ved at finde information om det online, så måske kan det her hjælpe andre som skal flytte over til det smukke og skönne Sverige!